.Textiel recyclen: zo doen we dat bij Planq

Wat gebeurt er met de kleding in de kledingcontainers? Wat doen de grote internationale jongens met bedrijfskleding dat aan vernieuwing toe is? Of waar belandt de kleding van het Nederlandse leger na hun goede werk in het buitenland? Kortom, wat gebeurt er met de hoop aan textielafval dat niet naar goede doelen gaat? Spoiler alert: Planq. Voor wie nieuwsgierig genoeg is voor de hoe-vraag, hebben we het antwoord. Textiel recyclen: zo doen we dat bij Planq.

textiel-recyclen-1.jpg
 

.Textiel recyclen voor circulair design in 5 fasen

Wist je dat er in 2019 86 kiloton aan textiel gescheiden werd, ingezameld via de gemeenten? Zo’n 174 kiloton belandde bij het restafval, waarvan meer dan de helft nog zeker (her)draagbaar of recyclebaar was. Feitjes, die doen het altijd goed. Zeker wanneer we er écht iets mee kunnen.

Wij geloven dat we mooie producten kunnen maken van afvalmaterialen, van textielafval. Én wij geloven dat we het niet hoeven te laten bij recyclen alleen. Duurzaamheid is niet beloven dat je de wereld verbetert, niet voor ons in ieder geval. Wij focussen ons op bewustwording, op het inspireren van de wereld en zó een impact maken. Textiel recyclen is daar een onderdeel van. Sterker nog: één van de belangrijkste onderdelen naar onze ‘collectie’ Planq Products. Van textiel recyclen naar circulair design in 5 fasen.

 

.I. Verzamelen: ‘We’re leftover junkies’

textiel-recyclen-2-planq.jpg

Ingezameld textiel is het type leftover waar wij onze Tupperware graag mee vullen. Waar we het vandaan halen? Een sociale werkplaats die oude spijkerbroeken verzamelt, het Nederlandse leger, de bekende zwart-grijze bankpakken of stewardessenkleding van de KLM: het zijn belangrijkste bases voor ons hele proces van textiel recyclen. We gooien er nog een weetje in! Wist je dat we 3.000 tot 5.000 kg aan spijkerbroeken nodig hebben om het proces in de fabriek te starten? Dat komt neer op zo’n 6.250 spijkerbroeken.

 

‘Textiel recyclen is ook selecteren. Niet al het verzamelde textiel is namelijk bruikbaar. Heel zwart/wit geldt: hoe minder het uit honderdduizend en één stukjes bestaat, hoe beter het uit elkaar is te halen en te scheiden.’

 

.ANTON, PLANQ

 

.II. Van snippers naar vezels

Zonder je te lang bezig te houden met een heel technisch verhaal, gaat het textiel recyclen hierna verder met het versnipperen, vervezelen en vernaalden van alle ingezamelde items. Door het textiel te vervezelen, ontstaan er grove snippers. Dit doen we per type product en samenstelling, zodat we de standaardkleuren uit onze materialenbieb weer netjes kunnen aanvullen. Die snippers worden steeds kleiner vervezeld naar lange draden. De lange draden zorgen voor kracht en stevigheid: de ultieme basis voor een tijdloos design!

textiel-recyclen-3-planq.jpg
 

.III. Time to spin!

textiel-recylen-4-planq.jpg

In deze fase van textiel recyclen worden de draden in een soort grote centrifuge gemixt en vervolgens gesponnen tot vilt. De vezels combineren we met gerecyclede of biobased bindmiddelen, waardoor er non-woven viltdoek ontstaat. Nog een weetje doen? Een veelgebruikt bindmiddel in deze fase is gemaakt op basis van aardappelzetmeel.

 

.IV. Walsen of persen

Vanaf dit punt begint het textiel recyclen echt vorm te krijgen. Letterlijk, want door de doeken over een mal heen te persen of walsen, hardt het na afkoelen uit tot een thermoplastisch materiaal. De keuze voor walsen of persen is trouwens afhankelijk van het type eindproduct: een tafel of stoel, bijvoorbeeld. Dit ‘textiel composiet’ is volledig biologisch afbreekbaar en dus weer opnieuw te recyclen.

textiel-recyclen-7-planq.png
 

Het thermoplastisch materiaal kunnen we ‘aan het einde’ weer verhitten en veranderen. Wat kan er na de levensduur van het design product nog mee? Ook daar zijn we mee bezig.’

 

.PLANQ

 

.V. Textiel recyclen voor duurzaam meubilair

textiel-recyclen-6-planq.png

Zo zien wij een betere toekomst. Door het bioplastic te plotten, stansen en lasersnijden ontstaan de eindproducten voor onze duurzame design meubels. En dat met ons eigen PlanqTextile als basis! Hoeveel spijkerbroeken je moet verzamelen voor de Ubu Chair, één van onze musthaves? 7,2! Sluiten we het hele proces van textiel recyclen toch nog af met een weetje!

 

.Anything but ordinary

Anything but ordinary. Door die visie te combineren met de flinke hoop textielafval, oog voor design en het willen inspireren van de wereld, ontstaat in 5 fasen een mix van duurzame innovatie en milieubewustzijn. Welke producten daaruit ontstaan? Van stoelen, krukken en banken tot tafels, bijzettafels en kasten. Voor de architect ontwikkelen we daarnaast ook plaatmateriaal. Door van laagwaardige materialen high end producten te maken, is textiel recyclen veel meer dan duurzaamheid alleen.

Benieuwd naar onze samples? Vraag ze hieronder aan of download hier de 3D tekeningen van onze duurzame collectie.

 
Previous
Previous

.Kantoorinspiratie 2.0: 5x Planq Cubic kasten